El cultiu d’alls: un cultiu amb zero requeriments

Els alls abandonats

El cultiu d’alls és de secà i es basa, com diu el nom, en cultivar sense reg o amb molt poc reg. Nosaltres ho hem volgut portar a l’extrem i hem provat de cultivar els alls sense dedicar-los-hi gens de temps. Sí és cert que alguna escapadeta fèiem a veure’ls però no ens va caldre parar-nos-hi pas!

El terreny on vam fer-ne la prova es troba a un centenar de metres més enllà de la casa, on comença el bosc. Allà no ens hi arriba l’aigua ni la llum: és un quadrat de terra d’uns 200m2 amb una valla que l’envolta, res més.

En aquest aparentment descuidat i àrid terreny hi tenim plantats més de 300 alls

La cultura popular diu que:

Els alls es planten per Nadal i es cullen per Sant Joan.

Nosaltres hem preferit avançar-nos per a evitar les gelades en els moments més delicats.

Un dia per plantar.

Tal com diu el títol, un dia per plantar va ser tot el que ens va caldre per a posar a punt la zona i començar el cultiu.

Era principis de tardor, a inicis d’octubre. Vaig desbrossar un petit espai d’aproximadament 30m2, vaig enretirar branques i roques i hi vaig llaurar. Em feia una mica de por trencar el motocultor a la primera de canvi amb algun roc enterrat. Per sort disposava d’un motocultor antic que suposadament s’havia espatllat però que havia aconseguit arreglar a finals d’estiu. Després de 4 o 5 passades i treure pedres i més pedres, el terra ja estava ben tou i ens permetia cultivar.

L’any passat ja vam plantar alls a l’hort: dues fileres, és a dir uns 75-100 alls. Ens van agradar molt i ens han durat fins començat el 2015. Per això enguany vam decidir pujar el número a 300 alls.

Creieu que és massa?

Penseu que al fer cultiu de secà segurament sortiràn més petits. A més a més, l’all no es fa malbé i si en sobra en podem fer conserves en vinagre i llestos! Aquí podeu llegir com fer-ne.

Per a plantar vaig comptar amb la gran ajuda de dos amics i del meu germà. Ajupir-se per enterrar 300 alls no és una feina còmode, així que moltes gràcies!

Vaig necessitar ajuda per plantar els més de 300 alls d'enguany

Per plantar els alls cal fixar-se en quin dels dos extrems del grill és punxegut i quin pla. El punxegut ha d’anar mirant al cel de tal forma que just sobresurti del terra. Deixeu una separació d’uns 15cm entre all i all.

Cal plantar els alls amb la punta punxeguda cap amunt

Així doncs, a l’hora de dinar ja els teníem tots plantats. Vam empalmar les mànegues de que disposàvem per arribar fins al terreny i poder fer un primer reg a fons.

Fet això, vam marxar i ja no hi tornaríem fins 7 mesos més tard, quan en faríem la collita.

Hem après…

  • El cultiu d’alls és de secà.
  • Requereix zero manteniment.
  • Per plantar-los cal llaurar la zona i colocar-los amb l’extrem punxegut amunt.
  • Els alls ens poden durar diversos mesos i si en sobren se’n poden fer conserves en vinagre.
Publicat el dia 9 de junio de 2015

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *