Faves, regenerant natural del sòl

Teoria i realitat

Si no recordo malament, a finals d’octubre vaig decidir que plantar faves era una bona idea. L’any anterior n’havia plantat un parell de fileres (unes 40 plantes) i havien sortit molt bones, tot i que molt poques.

I perquè era una bona idea?

Les faves són de la família de les lleguminoses. Aquestes plantes agafen nitrogen de l’aire i del terra i el fixen en uns nodes a les arrels.

Així, quan les tallem i passem el motocultor, la terra resta més rica que abans de plantar-les. Per tant, el cultiu de faves actua com a fertilitzant del sòl.
Un motocultor de dues rodes és una màquina agrícola motoritzada d'un sol eix utilitzada per la llaurada superficial del sòl. Principalment es fa servir per llaurar petites superfícies en l'horticultura i la jardineria.

A banda d’això, és un cultiu que funciona molt bé a l’hivern, resistent i amb un manteniment baix si les coses no es compliquen.

Amb l’escarment de la baixa collita passada, enguany vaig voler corregir l’error i plantar-ne més. Així doncs, vaig fer 6 rengles, en total uns 60 metres, i vaig sembrar llavors per a 300 plantes aproximadament (3 llavors per forat, per assegurar que surti una planta allà). Les vaig plantar en zig-zag, a uns 30 cm de separació i ho vaig regar tot ben regat.

La importància de la preparació prèvia

Les plantes van començar a sortir i a créixer verdes i boniques. Van superar les nevades de l’hivern i va arribar la primavera.

El cultiu de les fabes pot produir selves com aquesta
De 0.5kg de llavors n'hem tret una selva

I que ens hem trobat ara?

Doncs que de 0.5kg de llavors n’hem tret una selva: 50 m2 de bosc frondós amb una alçada de fins a 1.75m. Resulta quasi impossible passar entre les faves!

Ens costa déu i ajuda collir les més grans i madures. I per si no era prou complicat, aquest any ha sigut any d’ortigues, així que collir faves s’ha tornat un esport de risc. Hem provat d’obrir camins mitjançant cordes que apartin les plantes com si de barreres de contenció es tractessin, però el resultat tampoc ens ha convençut. Així doncs, ens hem decantat per la idea d’esmunyir-nos poc a poc i amb suavitat entre les plantes.

Amb un cistell a la esquena anem pentinant planta per planta a la recerca de les faves més grosses, que superin un pam de llargada i més gruixudes que el dit gros de la mà. El ritme de creixement és extraordinari així que anem entrant a fer batuda cada 4-5 dies.

El cultiu de les fabes és molt productiu
Cada 4 o 5 dies cal entrar a fer batuda degut a l'altíssim ritme de creixement

Hem après

  • El cultiu de faves es fa durant l’hivern.
  • Generalment requereixen baix manteniment.
  • Enriqueixen el sòl i el deixen millor de com estava.
  • Les plantes es fan enormes, així que cal plantar-les ben separades.
Publicat el dia 22 de mayo de 2015

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *