Cultivar Bolets: Fàcil fàcil!

El cultiu misteriós

En el projecte VIDAUTONOMA sempre volem testejar els nostres productes abans d’oferir-los al públic i l’últim que vam tenir l’oportunitat de gaudir va ser el kit de cultiu de bolets: gírgoles i xampinyons. El resultat: una expèriencia molt personal i que us mostrem aquí per donar-vos una idea de com es poden arribar a cultivar bolets a casa.

En aquest cas, vaig trobar un proveïdor molt interessant, amb un producte amb una relació qualitat/preu molt bona. Dit i fet, vaig contactar amb ell, i uns quants correus després, em van arribar a casa els dos paquets que vaig demanar, llestos per a portar a la pràctica.

Primer handicap: em van arribar a casa, a Barcelona. Eren dos paquets de 18-20kg cadascun, i no disposava de molt temps per a iniciar el cultiu, ja que són éssers viu i si les condicions no són favorables per gaire temps, poden acabar morint. Aviat vam pujar-los en cotxe fins a Rubí, allà els hi vaig fer lloc al hivernacle (era on complia millor amb les condicions que requereixen) i vaig iniciar els cultius.

El Pleurotus ostreatus genial.

Pleurotus ostreatus… un nom que sentireu i llegireu molt si busqueu informació respecte al cultiu de bolets, doncs és un bolet molt i molt fàcil de cultivar.

El nom no crec que us soni, però… i si us dic que Pleurotus ostreatus és la Gírgola de tota la vida? Concretament és la Gírgola Orellana!

Per al seu cultiu, vaig posar el sac al pis superior d’una estanteria baixa, on quedava a aproximadament a 1m del terra, en una safata. Allà li donava la llum del sol, corria l’aire (vaig deixar l’hivernacle obert ja que no hi havia cap planter en procés) i tot i així era un lloc humit.

El sac era de plàstic, ple de palla mig fermentada i amb el fong inoculat. Li vaig fer diversos talls repartits per la seva superfície i laterals, i vaig regar-ho per tal de tenir el substrat humit. Vaig procurar regar prou per a deixar un dit d’aigua al fons de la safata, que no ofegués el cultiu però que li garantís la humitat.

Vam anar fent un seguiment periòdic al sac. Cada setmana aproximadament anava a visitar-lo i el regava, però al principi no hi creixia res… Aparentment allà no passava res de res.

Fins que un dia, i com sempre, una setmana després de l’última visita, ens vam trobar els primers bolets. Certament va ser un moment molt especial: havien sortit bolets de pràcticament tots els talls, és a dir, teníem unes 5-6 floracions i de cada una en sortien mitja dotzena de bolets. No vam collir-ne cap, vam deixar-los fer, a veure si seguien creixent, a veure què passava…

Al final, però, vam haver de collir-los a la setmana següent perquè les floracions havien crescut a tal ritme que ja fèien un pam d’alçada i un pam de diàmetre. Tal era la magnitud de la collita que els vaig pesar per saber quant hi havia allà.

La floració més gran pesava, ni més ni menys que 1,2 kg!

Després de tallar-los vam veure que els hi costava tornar a treure bolets per al mateix lloc. Un truc que vaig descobrir per ajudar la re-floració va ser que enlloc de tallar els bolets, calia arrencar-los, o sí més no, rascar allà on havíem tallat per a deixar el substrat “obert” i així poguessin emergir noves floracions.

En total, d’un sac de 20kg de substrat, que ens havia costat uns 10€, en vam treure aproximadament 9-10kg de gírgoles. La veritat és que no sé si això és molt o poc, ni quina hauria de ser la producció d’aquests sacs, però la valoració és molt positiva.

Vam collir uns bolets boníssims, que ens van acompanyar als àpats un bon temps, que tenien un gust molt intens i que ens omplien de joia ja que eren produïts a casa. Un cultiu desconegut i sorprenent.

Hem après…

  • Encetar el kit de cultiu és tan fàcil com col·locar-lo en un lloc airejat i humit i fer talls repartits per la superfície.
  • Les floracions tarden una mica en arribar. Cal paciència!
  • Per tal d’ajudar la refloració dels bolets cal arrencar els bolets en comptes de tallar-los.
  • Els kits de bolets dónen molt de rendiment.
Publicat el dia 7 de julio de 2015

2 respuestas a “Cultivar Bolets: Fàcil fàcil!”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *