El Caqui del veí

Intercanviat. Ni del mercat ni regalat.

Rarament parlem de que trobem més enllà de la nostra parcel·la. Doncs bé, a banda i banda hi trobem altres finques on la gent hi cultiva, té algun que altre galliner (amb el respectiu gall que dóna conversa al nostre a crits i a qualsevol hora…) i també alguns fruiters.
A escassos metres del nostre hortet, trobem l’hortet del veí i allà i impera un arbre del caqui. Fa anys que hi és i dóna ombra amb els seus 7-8 metres d’alçada.

Aquesta vegada parlem sobre un fet poc freqüent però habitual, el regal i l’intercanvi.
El passat cap de setmana estàvem dinant al porxo quan vam sentir al veí que ens parlava a través de la tanca. – “Bones! Que hi és el petit?” – Es referia a mon germà, que de petit ja no en té res i és un gran adepte dels caquis.
El meu germà va anar a parlar amb ell i uns minuts després va tornar amb una safata immensa de caquis madurs. Que en farem amb tants caquis!? Tant madurs es faran malbé abans que ens els haguem menjat tots… Haurem de fer-hi quelcom!

Arbre del Caqui

Normes Generals per a fer Melmelada

La melmelada o confitura és una conserva de fruita triturada amb sucre.
Per a fer-ne hem de tenir en compte molts factors depenent de quina fruita anem a confitar i quin és el resultat que volem. Però per a entendre el procés principal seguirem aquestes pautes:

 • Agafa la fruita que prefereixis, ben rentada i trossejada.
  Fruites bones per a confitar són la poma, els cítrics i moltes baies (a excepció de la maduixa i la mora). Les fruites “dolentes” per a confitar s’acompanyen de suc de llimona per a facilitar el procés.
 • Pesa la fruita i afegeix la mateixa quantitat de sucre.
  Les fruites més dolces poden anar a la cassola amb una proporció una mica inferior de sucre i altres fruites més àcides amb una mica més de sucre.
 • Posa-la en una cassola a foc lent amb 2 dits d’aigua.
  Fent “xup-xup” aproximadament 1 hora, fins que la consistència del líquid es va tornant homogènia i ja no distingim gaire bé els trossos de la fruita.
 • Fica-ho en pots i deixa-ho refredar.
  Quan és ben calenta (la melmelada) la finquem en pots de vidre i tapem. Aleshores posem al bany maria els pots 30 minuts per a envasar-los hermèticament i finalment, els traiem i els hi donem la volta.
  Nota: A casa meva, sovint aprofiten que la melmelada està tant calenta per a omplir els pots i deixar-los al marbre boca avall, directament i sense fer el bany maria.
Caqui netejat i trossejat

La melmelada de Caqui de la mama

Ara passem a l’experiència personal: Aquesta vegada he de confessar que no és una experiència personal directe. Si no que jo estava feinejant per l’hort mentre la meva mare anava fent la melmelada inundant tots els metres a la rodona d’una deliciosa i dolça olor.
Els caquis tenen unes petites llavors disperses per tot el seu interior, així que preparar-los per a fer melmelada és un procés manual, lent i curós.
Primer de tot els pelarem i els farem en quarts. Després, amb els dits, traurem les llavors de la polpa i acabarem trossejant amb un ganivets en talls el més petits possible.

Assumiu que us embrutareu i no patiu per utilitzar guants o rentar-vos les mans cada 30 segons. Ja ho fareu al final!

Un cop triats: cap a l’olla, amb l’aigua i poc després el sucre.
En el nostre cas hem afegit menys sucre del estipulat, ja que tanta dolçor no és del nostre gust. Aproximadament 1kg de caquis i 0.5kg de sucre. Val a dir que són mesures fetes a ull.

Sucre! sucre!

Finalment empotar i, en el nostre cas, deixar cap per avall per a sellar directament. No hem fet el bany maria perquè la nostre intenció és consumir aquests pots amb els propers mesos… No duraran gaire més.

Hem après…

 • Intercanviar amb els veïns i l’entorn proper és una bona manera d’aconseguir més varietat de productes sense “comprar”
 • Una manera de conservar la fruita madura i no perdre-la és fent-ne confitura o melmelada.
 • La melmelada es fa, en general, amb una proporció 1:1 de fruita i sucre.
 • Al empotar és molt recomanable fer el bany maria.
Melmelada de Caqui un cop empotada.
Publicat el dia 20 de noviembre de 2015

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *