Gallines: Mites i llegendes

D'ous, galls i gallines

És necessari tenir un gall per a que les gallines ponguin ous!?

No, els ous de les gallines són com la menstruació en els mamífers. És un procés que fan independentment de l’entorn, esperant quedar fecundades i així tenir cries. Si hi ha un gall i copulen, els ous sortiran fecundats. Si no hi ha, els ous seran estèrils. Tant uns com els altres són ous 100% sans i no tenen cap diferència real i pràctica; només en cas de voler criar hauríem d’incubar els ous fecundats perquè es desenvolupes un pollet.

Cada quant poden pondre ous?

El procés de “creació” de l’ou dura unes 25h, per aquest motiu les gallines no poden, fisiològicament, pondre més d’un ou al dia. A part hi ha altres factors com estrès, hores de llum al dia, hora del dia, etc. Que fan que no tots els dies les gallines ponguin ous. Si volem tenir una referència podem contar amb que una gallina normal pon uns 5 ous a la setmana. A l’estiu seran uns 6 i a l’hivern uns 4.

Son diferents les gallines per a pondre ous i les de menjar carn?

Bon dia!

De gallines, com de qualsevol altre animal, existeixen moltes races diferents entre les quals canvien la mida, el color de les plomes, el caràcter, etc. I també canvia el ritme de posta (quants ous ponen cada any, de mitjana) i el pes mig. És per això que sí, que hi ha algunes races de gallines que són més agraïdes per a la posta i altres per a la carn. També és cert que hi ha races mixtes. Sigui com sigui, totes les gallines ponen ous bons i tenen una carn sana i comestible.

Les gallines són uns animals que serveixen al llarg de la seva vida pels ous que produeixen, però també al final d’aquesta amb la seva carn. Tot i ser un procés més dur i no apte per a tothom, no hem d’oblidar que també existeix aquesta possibilitat i que, si comprem pollastre al supermercat, la única diferència és la vida que ha dut l’animal i qui li ha donat mort. La opció que troba amb vosaltres, segurament, és molt millor.

Les gallines coven els ous? Hem de vigilar si ho fan?

La gallina no cova els ous instintivament, tot i així, millor no posar-l’hi fàcil. Un cop ponen l’ou l’hem de retirar per a que no s’acostumin a covar-lo (hi ha ponedores que per gravetat guarden els ous en un lloc segur). En el moment que una gallina treu l’instint de cova, difícilment la “reconduirem”. Podem utilitzar-la per criar o apartar-la de la resta de les gallines. Ja sigui en un galliner apart o a la cassola.

Si em poso un gall puc llençar tots els despertadors?

El gall canta al sortir el sol… No ben bé, l’experiència em diu que el gall canta quan vol. Ja sigui a les 6 del matí o a les 6 del vespre. Els galls canten per a impressionar a les gallines, per marcar territori, per demostrar “qui mana”, etc. Òbviament quan dorm no canta, així doncs quan es llevi (normalment amb els primers raigs de sol) començarà a cantar. Però si es lleva a mitja nit per un soroll estrany, també cantarà, durant la tarda també cantarà. En resum, que el cant del gall no va lligat a l’hora.
Pel que si que ens servirà un gall és per a la cria de gallines si busquem una font de carn. Ell s’encarregarà de muntar-les a totes i a la vegada de establir una jerarquia i protecció al galliner.

El nostre galliner semirígid

Hi ha algun problema si fico primer unes gallines i més endavant n’afegeixo de noves? ?

No, el que si cal tenir molt en compte és que les gallines són un animal gregari, van en grup, i tot el que vingui nou de fora pot ser una amenaça. Per altre banda, tenim la sort de que tenen bastanta poca memòria. Per a introduir nous individus al galliner hem de fer el següent:

  • Esperar a que les gallines del corral estiguin dormint.
  • Col·locar el nou o els nous individus dins el corral en la foscor de la nit.
  • Assegurar-se que quan es llevin tinguin un bon banquet, el pinço ple, l’aigua neta i algun altre àpat especial com arròs o fulles de bleda, etc.

Les gallines no recordaran ben bé si la gallina nova és realment nova o senzillament no la recorden i viuran un primer moment conjunt molt satisfactori.

Quantes gallines volem i/o necessitem?

El que hem de fer és comptar a quanta gent volem abastir (potser volem subministrar ous només a casa nostra, o comptem amb familiars, o algun amic que també en vulgui) i quants ous a la setmana, o al mes, consumirà cadascun. En el meu cas vam contar 8 persones, a 2,5 ous per setmana (alguns més alguns menys).

Com ja hem esmentat, calculem en base a que les gallines ponen 5 ous/setmana, així doncs només cal calcular:

Exemple: (8 persones) x (2,5 ous menjats / setmana) / (5 ous/setmana que pon una gallina) = 4 gallines.
Publicat el dia 28 de octubre de 2015

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *