Kefir de Llet

La meravella del Caucas.

Ni llet, ni iogurt… El kefir, o quèfir, és un dels nuclis de la resistència anticapitalista. Per la seva naturalesa no es pot vendre i treure’n benefici econòmic. Sí, trobem al mercat el seu subproducte, però no hi ha lloc on es vengui el kèfir en sí. Per això el consum i cultura del kefir va estretament lligat a una filosofia d’intercanvi i regal que guarden les distàncies amb els interessos econòmics i l’interès individualista.

Què és i què fa?

És una combinació entre bacteris i llevats, igual que el iogurt (però no els mateixos, per això no és ben bé iogurt, ni se l’hi pot dir així), que forma uns nòduls de lípids, sucres i proteïnes organitzant-se en colònies.
Es nodreix de llet (sencera, semidescremada o descremada).
L’interès recau en la substància, subproducte, que resulta del procés: una llet espesa com un iogurt batut, amb propietats medicinals i terapèutiques.
Aquesta substància és un producte làctic fermentat, de color blanc, gust lleugerament àcid, que desperta certa tolerància als intolerants a la lactosa (no demostrat científicament) i amb un percentatge alcohòlic inferior al 1%. Algunes de les seves propietats són:
digestives, ja que és un probiòtic que regula i potencia la flora bacteriana;
inmunoestimulants, regula les nostres defenses i vetlla per la seva salut;
antibiòtiques i antifúngiques, actua eliminant els elements patògens de l’organisme;
millora de la sintetització de vitamines, dels aliments que ingerim;
Per aquests motius, entre d’altres, el kèfir és especialment indicat per a èpoques d’inestabilitat climàtica (tardor i primavera) o personal (exàmens, canvi de feina, etc.)

Colant el Kefir

Guía Senzilla d’Utilització

Si tot va bé, heu aconseguit uns nòduls de kèfir (si no, no passa res, llegiu i ja en sabreu una mica més per quan arribi el dia). Per a “cultivar” el kefir necessitareu:

 • Pot de Vidre o Plàstic (millor vidre, d’entre 250-1000 mL)
 • Drap Fi (un quadrat per a tapar l’obertura del pot amb una goma)
 • Colador de Plàstic (el kefir pot reaccionar malament amb el metall, és preferible evitar-lo)
 • Cullera de Fusta o Plàstic (per a escurar a l’hora de fer el canvi de llet)
 • Bol (per a deixar el resultant del colat)
 • Llet (de qualsevol tipus)

Pas 1:

Ompliu el pot de vidre amb llet fins al coll (deixant un dit fins dalt). Després hi afegiu els nòduls de kefir. Finalment tapeu amb el drap per evitar que entri brutícia (no tapem amb la tapa perquè en la fermentació es desprenen gasos que podrien fer esclatar el recipient).

Pas 2:

Entre 24 i 72 hores després, obriu el kefir i aboqueu tot l’interior en el colador (amb el bol sota). Deixeu que es coli per gravetat sacsejant lleugerament el colador i ajudant, si cal, amb la cullera. Aneu amb compte de no malmetre els nòduls del kefir. La substància que ha passat pel colador ja es pot menjar.

Un cop colat, saltem al Pas 1.

Pas 3:

De tant en tant, per exemple, cada 5-10 usos, convé parar una mica més d’antenció al Pas 2. Quan els nòduls es deixen veure en el colat, estan blanc o esgrogueïts? (Les parts groguenques cal retirar-les). Són molt grans els nòduls? (La mida ideal és una pilota de golf, potser toca regalar-ne) El pot està molt brut? (Potser cal rentar-lo a fons).

Recuperem els nòduls de Kefir

Observacions

El temps de fermentació és molt variable. A l’estiu amb la calor el procés va més ràpid, en canvi a l’hivern tot s’alenteix. Sigui com sigui, el procés dura mínim 24 hores i no hauria de sobrepassar mai dels 4 dies o el kefir podria morir.
El producte resultant és força àcid, es recomana utilitzar mel, sucre de canya o estevia per endolcir-lo. També és interessant barrejar amb fruites i cereals.

Conservació

Si estàs pensant “Uf, això produeix molt ràpid, no sé si vull consumir a aquest ritme!” no pateixis, és normal. Per això tenim opcions de conservació per a pausar temporalment la producció.
Els nòduls es poden conservar frescs, congelats o secs depenent el temps que els vulguem preservar.

Guardar per uns dies o setmanes: Els netejarem amb un raig d’aigua sense clor i els posarem en un pot amb aigua sense clor a la nevera.

Guardar molt de temps: Els netejarem amb aigua sense clor i els deixarem sobre paper de cuina perquè quedin eixuts. Un cop secs els posarem en una bossa de plàstic al congelador.
També els podem deixar ben secs en un sobre i, inclús, enviar-los per correu postal.

Per a “reanimar” el kefir, només cal posar-lo en un pot amb llet i deixar-lo allà fins que la llet es torni densa. Aleshores el colarem i llençarem aquesta llet.

Intercanvi

Sent coherents i predicant amb l’exemple, tanquem aquest article oferint nòduls de kefir a qui en vulgui. Són del nostre cultiu personal, així que si en voleu envieu-nos un email a [email protected]. El seu creixement és lent, per aquest motiu, tant bon punt tinguem prou nòduls com per donar-ne una part els repartirem per ordre de sol•licitud.

I el procés torna a començar.
Publicat el dia 15 de febrero de 2016

11 respuestas a “Kefir de Llet”

 1. Hola
  Tinc un dubte i no trobo informació viable a internet, no se si em podeu ajudar.

  Tinc Kefir, normalment l’hi posso llet de vaca sencera, la que trobem al supermercat, però estàn molt alterades i l’hi vaig ficar llet d’arrós i coco… no ha fermentat, a mes m’ha fet aigua i ha agafat un color groc. He tornat a rentar-lo i afegir la llet de sempre, estic a la espera si fermenta.
  – El Kefir encara estarà en condicions per consumir-lo?
  – Hi ha alguna manera de passar-lo a llet lipidica? No trobo quin procés hauria de fer.

  Felicitar-vos per l’article i la colaboraciò en oferir aquesta bacteria.

  Salutacions

  • Hola Elena,

   Primer de tot dir-te que el fermentat o “resultat” que hagis tret, no és comestible.
   Després, referent al Kefir… el color groc és clar indicador de mort. Però qui sap, potser el pots salvar (refés el procés amb llet normal, canviant cada 24h, durant uns dies. llença el resultat).

   Deixa’m fer esment que, tot i que a nivell “comercial” s’anomeni com a llet a aquests productes, en realitat son sucs o batuts. Quan parlem de Kefir de Llet, necessitem llet de debò, d’origen animal.

   Respecte a l’última pregunta… Que vols dir amb canviar a llet lipídica? És la que ja utilitzes, no? Llet sencera.

   Salut i ànims!

 2. Hola Elena,

  Primer de tot dir-te que el fermentat o “resultat” que hagis tret, no és comestible.
  Després, referent al Kefir… el color groc és clar indicador de mort. Però qui sap, potser el pots salvar (refés el procés amb llet normal, canviant cada 24h, durant uns dies. llença el resultat).

  Deixa’m fer esment que, tot i que a nivell “comercial” s’anomeni com a llet a aquests productes, en realitat son sucs o batuts. Quan parlem de Kefir de Llet, necessitem llet de debò, d’origen animal.

  Respecte a l’última pregunta… Que vols dir amb canviar a llet lipídica? És la que ja utilitzes, no? Llet sencera.

  Salut i ànims!

 3. Sempre m’havien dit que el fred o l’escalfor mataven els bacteris i la falta d’humitat també. Com és que els del quèfir no moren a la nevera ni al congelador?.

  • I no erraven, calor/fred extrems maten quasi tota forma de vida, però si no superes el llindar, els bacteris es queden en un estat de “supervivència” i quasi no menjen ni es reprodueixen. A la nevera/congelador els fem entrar en estat d’hivernació i aturem el seu cicle. Això ens permet guardar-los còmodament durant força temps.

 4. Sí, sí, els microbiòlegs ja m’han explicat això de l’hivernació produïda per l’efecte bacteriostàtic que n’evita la reproducció sense matar-los. Però hi afegeixen que, quan els bacteris es desperten, com que tots son vells, ja no es podran tornar a reproduir i no trigaran a morir. No és veritat?.

  • Doncs la veritat és que no m’atreveixo a desmentir aquesta afirmació, però si et puc dir que, empíricament m’ha funcionat. Suposo que dependrà del temps que el tinguis en “STOP”…

 5. hola!
  soc nova en el tema. he vist que hi ha kefir de vaca i cabra.
  es pot fer un dia amb llet de cabra i un altra amb llet de vaca? o ha de ser sempre el mateix tipus de llet?
  gràcies

  • Hola Sílvia!
   El kefir de llet necessita llet animal, res méś enllà d’això. Però el kefir és un organisme viu que s’ha d’adaptar al seu medi per a créíxer. Així doncs, tot i que no et sé respondre amb experièǹcia pròpia, el més probable és que hagis de mantenir una certa estabilitat amb la mateixa llet. D’altra banda no li faràs pas mal si li canvies la llet. Nosaltres et proposem que tinguis dos recipients diferents, un amb llet de vaca i un amb llet de cabra. Experimenta i prova les dues i a veure quina et convenç més! I si hi ha empat vés fent-ne de les dues i si el ritme és massa alt, posa’n un dels dos a la nevera. Molta sort i esperem que ens expliquis com van els experiments!:D

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *