Post collita: Trucs pela-faves

Un somni fet realitat

Les faves si són petites i tendres es poden menjar com la mongeta tendra, senceres i bullides; però un cop maduren i els seus grans s’engrosseixen, es buiden per fer les faves desgranades com la mongeta seca, el cigró, el pèsol, la llentia, etc.

Un cop collides no s’acaba la feina.

Pelar faves, si només són un grapat, no porta molt temps i és entretingut, però quan tens uns sacs enormes per pelar, i portes moltes hores de treball, et replanteges el que estàs fent…

Moltes hores vull dir que a casa competíem a veure qui guanyava, i fins l’últim recompte sumàvem un total de més de 12h en l’art de pelar faves.
La Robito Vaina ens va estalviar moltes hores de feina

Vam decidir posar remei a aquesta tortura i cercant per internet vam trobar una eina molt interessant: un senzill electrodomèstic per a pelar llegums amb el divertit nom de Robito Vaina. Aquest aparell, tant útil com sorollós (sí, molt de les dues) ens va permetre pelar faves ràpidament i va fer en 20 minuts, el que podien ser hores i hores per a nosaltres… Gràcies!

Ara sí que ja ho tenim tot controlat: el boom de producció ja ha passat, el pes de les faves ha ajagut les plantes i és més fàcil passar entre elles i la maquineta peladora ens permet enllestir el procés en qüestió de minuts. El resultat són unes faves que passen de la planta a la olla en menys de 15 minuts, i estan realment delicioses.

Les faves més grans i madures es buiden i es mengen en forma de mongetes seques

T’ha entrat la gana?

Ja posats a explicar la nostra crònica i la vivència d’inici a fi: comentem un exquisit final; aquí teniu la recepta del meu pare per a fer Faves a la Catalana:

“Per començar, cal daurar la cansalada. Després afegir la ceba i l’all trinxats a la paella fonda. Un cop la ceba estigui caramel·litzada afegir la botifarra negra. Seguir remenant fins que es desfaci la botifarra negra i afegir un got de vi blanc. Quan el vi comença a bullir, afegir les faves. Uns 7-8 min més tard, tirar la botifarra a rodanxes. Anem tastant el plat, quan ja quasi estigui, afegim farigola, una mica de menta i tapem la cassola.”

Hem après

 • S’ha de tenir en compte el temps que s’haurà d’invertir en el processat després de collir-les.
 • Depenent de la producció, cal valorar la necessitat de trobar un sistema per reduir els temps, com Robito Vaina per a pelar-les.
 • Les faves es poden menjar com a mongeta tendra si són petites o com a mongeta seca si són grans.
 • El gust de les faves recent collides no té cap punt de comparació amb les que trobem al supermercat.

Si vols la Robito Vaina fes-nos-ho saber a través d’un e-mail!

Publicat el dia 25 de mayo de 2015

2 respuestas a “Post collita: Trucs pela-faves”

  • Bones,
   Actualment nosaltres no el distribuim, així doncs hauràs de fer cerca per internet… 🙁 Em sap greu!
   El seu preu aproximat rondava els 50-60€ depenent d’on el trobis i de quin vulguis de tots els seus models!

   Molta sort!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *