Gallina: Instruccions d’ús

Electrodomèstic o Animal de Companyia?

El meu avi no va anar a Cuba, però això és una altre historia. El meu avi fa anys havia tingut un meravellós galliner, amb la seva mitja dotzena de gallines i el seu imponent gall. Per a ell, com a la majoria de persones de temps enrere, això responia purament a una necessitat. Si és cert que hi ha un component afectuós i no es tractaven com si fossin mobles, però la relació no passava gaire d’aquí. Les gallines menjaven i cagaven, per altre banda donaven ous a diari i carn quan feien més nosa que servei.

Gallines menjant del cultiu.

Avui les coses són, en general, diferent. Si, es clar que tenim gallines pels seus ous, i alguns també per la seva carn. Però el component filosòfic de sostenibilitat, sabor autèntic, menjar ecològic, fer-t’ho tu mateix, etc. Li dóna a l’animal molt més valor i li dóna un estatus similar al d’animal de companyia. Una manera molt senzilla de veure això és que la gran majoria no es veu en cor i/o no desitja sacrificar l’animal quan arriba el moment, només volen tenir un gallines ben bonic i collir-ne ous.

I ja està bé! Són animals, són éssers vius, no s’han de considerar pas un electrodomèstic!

Amb aquest nou plantejament va ser amb el que vaig decidir re-emprendre el camí del meu avi i reconstruir el galliner. Ell l’havia abandonat anys enrere per la tasca que li suposava…
Volia tenir 5 gallines, res més. Aquest seria un bon començament.

Fisiologia Avícola

Abans de parlar de com vaig muntar el galliner, quins problemes em vaig trobar i que he fet, potser és més important que parlem de com funciona una gallina i així ajudar-vos a entendre-ho i decidir-vos en si voleu o no emprendre aquesta aventura.

Una gallina és un ocell que necessita bàsicament: menjar, beure, dormir, terra, netejar-se, lloc per a pondre i passejar.

Menjar
Són animals omnívors, mengen una mica de tot. La seva dieta es basa en pinço, però sempre estaran més sanes i fortes i seran menys sensibles a malalties si els hi permeteu completar la seva dieta amb altres coses que no siguin pinço. Com?Els hi podem donar a provar totes les restes orgàniques toves que generem nosaltres.

Omplint de pinço les menjadores

Per exemple els hi encanta l’arròs bullit, si us en sobra un culet els hi podeu donar. També volen restes de verdures i amanides. Amb el pas del temps veureu que els hi agrada i que rebutgen… Una altre manera molt important de completar la dieta és permetent que busquin i cacin petits insectes terrestres. Això ho aconseguim destinant un bon espai de terra al galliner; un truc que fem servir nosaltres és deixar algunes rajoles pel galliner uns dies, després els canviem de lloc i veiem que sota la rajola està ple de vida gràcies al refugi que oferia!

Beure
Aquí no hi ha complicació, les gallines volen aigua. Això sí, són bastant primmirades i a la vegada poc intel·ligents. Volen aigua neta, si està bruta els hi costarà més beure; però per altre banda, no pensen en les conseqüències quan es posen sobre el pot d’aigua per a beure i embruten aquesta amb les potes.

Dormir
Les gallines són ocells, com a animal volador o semi-volador, tenen instints de dormir als arbres. Així doncs, els hi hem de procurar un pal (com si fós una branca) on es puguin posar a dormir.

Neteja
Les gallines es netegen entre elles menjant-se els possibles paràsits que tinguin. Però sobretot es netegen fent un sot al terra, ficant-s’hi i tirant-se terra pel damunt amb les potes. Després espolsen aquesta terra i amb ella se’n va la brutícia.

Terra
Ja hem esmentat que la terra és una font d’aliment per a les gallines, a la vegada també hem dit que és el seu recurs principal per a la higiene. Per tant és important que tingui prou terra i que estigui solta per a poder gratar i tirar-se-la pel damunt a la vegada que busquen cucs i altres insectes.

Posta
Ha de ser un raconet acollidor, tancat per 3 bandes preferiblement, on la gallina es senti segura de pondre l’ou que, potser, pot ser el seu fill/a. Amb el fons tou i cobert. Ni molt fred ni molta calor.

Espai
És ben senzill, les gallines no estan fetes per viure dins una gàbia, necessiten fer exercici, caminar, saltar i corretejar per relacionar-se entre elles i mantenir la musculatura.

Les gallines del nostre galliner
Publicat el dia 1 de septiembre de 2015

2 respuestas a “Gallina: Instruccions d’ús”

  1. Fa temps que els meus pares tenen gallines. Ara han de canviar el galliner i no sabem on comprar-lo (l’anterior era d’autofabricació). Podríeu recomanar-me algun lloc?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *