El rebrot de les maduixeres

Maduixeres o aus fènix?

Apart del nostre hortet del qual ja hem parlat en alguna ocasió, tenim un altre raconet d’uns 15m2 al costat de la caseta: és el nostre jardí útil.

Va començar sent un prat; és a dir, un tros ple de gespa que anàvem dallant, fins que un dia vam decidir donar-li forma. Ho vam decidir mig per casualitat fa un parell d’anys, quan vaig comprar unes maduixeres al sortir d’un centre de bricolatge i jardineria.

Després de dallar arran i llaurar el sòl, vam començar a plantar cosetes seguint el disseny que havíem fet il·lusionats: un espai per a un arbust, un altre per a floretes silvestres, un altre on hi ficaríem bambú…

Quan anava agafant forma i se’ns acabaven les idees vam pensar en les maduixeres i vam caure en que…

… no és incompatible fer bonic i ser útil.

Així doncs, el raconet del bambú va passar a ser el raconet de les carxoferes (de les quals ja hem parlat en altres cròniques) i un tros de les flors silvestres va passar a ser “hortet bonic”. I aquí és on aniríen les maduixeres.

Aviso: Les maduixeres el primer any no fan gran cosa pel que fa a fruit. Tingueu-ho clar i no us frustreu. Això sí, un cop han arrelat i arriba el moment, comencen a treure estolons i inicien la seva colonització del món. En qüestió d’un any vaig passar de tenir 5 maduixeres a 12.

  • Estoló: És un sistema per a multiplicar-se que utilitzen algunes plantes. Es basa en treure una espècie de tija des de la base de la planta que traça un arc fins tornar a tocar terra. Allà on toqui terra traurà algunes fulles i arrelarà (en el cas de les maduixeres l’estoló arriba a uns 20-30cm de la planta mare). Les dues plantes resten connectades i la filla depèn de la mare fins al cap d’un temps que ja és adulta i ja es podria tallar el connector.
Maduixes en ple creixement. Fotografia propietat de James Lee

Quan estàvem sortint de l’hivern, arribant a la seva tercera primavera, les maduixeres estaven maquíssimes, amb un verd fosc molt intens i unes fulles molt grans; prometia una bona collita de maduixes amb aquell tros de maduixeres de 1.5m2

… fins que, per accident o mala sort, vam decidir passar el motocultor per tot el jardí per fer-li un reset al jardí. Adéu maduixeres.

Després del dia de la mort

Unes setmanes després, sorprenentment i com l’au fènix, van començar el rebrot de les maduixeres per la zona on estaven plantades originàriament i el seu voltant.

Les havia donat per perdudes i per res del món esperava que n’apareguessin tantes. Van brotar de nou unes 10 maduixeres. Les vaig desenterrar i trasplantar a la seva zona original. Aquest cop més espaiades i destinant-los-hi més superfície en previsió al seu afany conqueridor.

Aquest renaixement és degut a que la base de la planta, d’on surten les fulles i les arrels, és similar a un rizoma, una part de la planta amb la capacitat de generar tant arrels com fulles. Quan es va llaurar vam tallar a trossos aquests rizomes, i tots els que van quedar prou a la superfície com per germinar ho han fet sense dubtar-ho.

A dia d’avui totes estan bé, petites encara i sense maduixes (excepte una, que deuria ser un tros gros i ha crescut molt ràpid) però ja comencen a estolonar i aviat cobrirem tota la superfície de maduixeres.

Així doncs, ja ho sabeu, si voleu cultivar maduixeres penseu en omplir un tros fent un “parterre” i tingueu en compte que les podeu multiplicar fent estolons i/o desplantant les més grans i fent-ne trossets del rizoma. Per l’experiència us recomano fer-ne 2 o màxim 3 trossos d’una maduixera gran.

Hem après…

  • La maduixera és colonitzadora.
  • El rebrot de les maduixeres és un fenòmen que es produeix degut a la seva naturalesa “rizoma”
  • És ideal per a cobrir terres de jardins útils, ja que és molt estètica.
  • Es reprodueix per estolons o fragmentant la planta.
  • Si té aigua i humitat, és una planta molt resistent.
  • Per multiplicar fragmentant, no fem més de 3 plantes de la mare.
  • Si volem finalitzar el cultiu assegurem-nos d’arrencar-lo del tot.
Publicat el dia 15 de julio de 2015

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *