Tallador de Plàstic

Reaprofitem les ampolles de refrescs.

Avui en dia som conscients que cal reciclar i per això, en la mesura del possible, ho fem a casa.
El cartró trinxat i/o plegat amb els papers, el vidre en una bossa sense els taps, i els envasos buits d’aire per ocupar el mínim possible, oi?
I jo ara pregunto… Us heu plantejat mai reaprofitar o reutilitzar aquests residus? Tot sovint trobem informació sobre fer espelmes amb pots de vidre, guardar cereal i gra, etc. Però darrerament s’ha posat de moda a les xarxes una altre opció (que de ben segur ja existia fa temps) per a transformar i reaprofitar les ampolles de plàstic.
I com no, nosaltres hem volgut posar-nos a prova i replicar l’estri per a fer-ho: un Tallador de Plàstic per a reutilitzar les ampolles de plàstic dels refrescs!

Intentem descriure l’artefacte:

Marcant per on tallar.

És una peça de fusta amb unes obertures i unes incisions on poder introduir una fulla de “cutter”. Per la llum (espai) que queda entre el cutter i la fusta hi passem un tros d’ampolla i estirem. D’aquesta manera l’ampolla va donant voltes i desfent-se en un fil continu de plàstic.
Al tercer intent ens ha sortit una eina que considerem vàlida i que ha demostrat complir amb les expectatives, us mostrem el pas a pas.

Pas a pas d’un Talla-Plàstic

Pas 1: Primer de tot, i on hem fallat més nosaltres, aconsegueix una fusta que s’adeqüi a l’eina que vols fer i dissenya-hi a sobre amb un bolígraf. Dissenya bé perquè després quan tallis no es trenqui ni t’equivoquis.

Les nostres mides han estat:
– Un llistó d’uns 7cm per 5cm de costat i 200cm de llarg (Després només n’hem volgut 20cm, però el llistó que vam comprar era així).
– Les creus tallades a banda i banda fins a 6cm de fondària i amb 0.5cm de gruix (Hem suposat que només utilitzaríem una de les bandes simultàniament i l’altre costat faria de mànec).
– Els forats per a la fulla de “cutter” a les distàncies de 0.5cm i 2cm en un costat, i a 1cm i 3cm a l’altre.

Pas 2: Un cop tota la fusta està plena de gargots, marques i pintades; passem a tallar la peça de fusta que ens interessa de la resta del llistó i fem les creus principals a cada banda.
Una caladora és una bona eina per assegurar-nos que els talls siguin perpendiculars i tot segueixi la major rectitud possible.

LLimant les obertures per a més netedat.

Acabades les creus repassem l’interior dels nous talls amb una llima rectangular. Deixar les obertures netes i polides serà important per a poder passar el plàstic sense que se’ns enganxi.

Pas 3: Fetes les creus toca fer feina de precisió. Amb la caladora, amb una serra de marqueteria o amb l’eina que creiem convenient, haurem de fer els petits i fins talls per on haurà d’encaixar la fulla de “cutter”. Un gruix de 0.1cm seria l’adequat per a que la fulla pugui entrar però no balli.

Fins ara tenim un tros de fusta que, per cada banda en surten 4 “potes/columnes” de fusta i podria recordar a un diapasó estrany. Al seu temps, trobem unes petites ratlles perpendiculars a la fusta per on podríem passar una fulla de “cutter” i atravessar-la.

La caladora ens ha facilitat molta feina, sobretot de precisió.

Sí? Si no observeu les fotografies per a aclarir dubtes…

Pas 4: Després de totes les comprovacions pertinents, fem una última llimada general i tractem la fusta per a que es mantingui més temps. Nosaltres l’hem pintada per a cobrir totes les pintades del disseny i per així poder anotar les diferents mides de tall.

Pas 5: A tallar!!!

Teixir i cordar

Com funciona: Primer de tot cal tallar-li el cul a l’ampolla en qüestió. A continuació comencem l’espiral amb unes tisores fent una tira d’uns 5-10cm.

Provant el tall a 0.5cm

Col·loquem el “cutter” a la mida desitjada i passem la tira de plàstic per l’espai que queda entre el “cutter” i la fusta. Aleshores agafem ben fort la fusta amb una mà, i amb l’altre estirem de la tira de plàstic fermament.
Calen uns quants intents per a dominar la tècnica i que no se’ns vagi trencant cada pocs centímetres. Però quan li agafem el truc ja és bufar i des-fer ampolles!

Un cop dominada la tècnica podrem fer tires de diferents gruixos segons el que vulguem fer:
Tires petites per a fer corda i lligar canyes de l’hort, per exemple; o tires gruixudes per a trenar bosses i caixetes.

I ja sabeu… Més informació per internet!

Tallador de Plàstic pintat, marcat i acabat.
Publicat el dia 9 de abril de 2016

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *