Alls

(Allium sativum)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 7
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

L'all és una planta de la família de les liliàcies, com la ceba i el porro. Originària del sudest d'Àsia i del sud d'Europa, sent un aliment molt emprat en la dieta mediterrània. Considerada l'hortalissa amb més propietats medicinals. Reconeguda també pel seu alt valor gastronòmic.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

L'all té moltes propietats medicinals, però entre les que destaca més és la capacitat de reducció del colesterol, l'efecte antihipertensiu, la prevenció del càncer d'estómac i la millora del rendiment físic.

Propietats culinàries

El seu fort sabor degut a l'alta concentració d'essències és utilitzat per a l'elaboració de salses, de bullits i inclús de saltejats.

Altres propietats

Entorn: La seva olor característica és repel·lent d'insectes, d'àcars i moltes altres plagues i malalties.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

Un cop s'ha sembrat cal regar i passats 10 dies, aplicar un segon reg a les dents que encara no hagin germinat. Posteriorment, regar cada 8-10 dies. Cap a la part final del cultiu regar entre 15-20 dies. Deixar de regar 15-20 dies anterior a la collita. Vigilar sobretot l'excés d'humitat.

Poda

No cal fer poda. Únicament cal retirar les parts afectades per fongs. En cas de floració prematura, cal retirar el tall floral abans que floreixi, es pot aprofitar per al seu consum.

Males herbes

Cal parar atenció a les males herbes a partir de la primavera, degut que es tracta d'un cultiu de tardor i hivern. Cap a inicis de la primavera és necessari que fem una ullada a l'aparició de males herbes i retirar-les. Com que les arrels dels alls ocupen poc espai i són molt superficials, les males herbes competirien fortament pels seus nutrients.

A l'hora de collir...

Collita

Com ho fem per tenir alls tendres? Si es volen alls tendres, no cal esperar a la formació del bulb, per aquest motiu es pot collir a la primavera.
I amb els alls secs? En el cas dels alls secs només cal esperar a que la part aèria (tija i fulles) s'assequi. És preferible collir els alls un dia que faci bon temps.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA
– Humitat: Molt baixa. Sovint es cultiva en secà.
– Temperatura: Ideal sota dels 17ºC, però superior també funciona molt bé.
– Sol: Directe.

ESPAI
– Diàmetre: 0,20m – 0,25m
– Alçada: 0,5m – 0,75m
– Volum de terra: 3 L/planta

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Mosca, Escarabat o PapallonaExtracte de Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.Les larves es mengen els teixits de la planta. Afectacions a les fulles i la tija.
RovellReduint el reg, Eliminar les parts afectades, Lloc airejat, Rotació de cultius, Extracte de Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.Puntets taronges en el revers de les fulles. Finalment es deformen i cauen prematurament.
MíldiuReduint el reg, Eliminar les parts afectades, Lloc airejat, Rotació de cultius, Extracte de Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.Taques allargades als extrems de les fulles d'un gris violeta.
Podridura blancaReduint el reg, Eliminar les parts afectades, Lloc airejat, Rotació de cultius, Extracte de Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.Esgrogueïment de les fulles, començant per l'extrem. Podridura blanca en el bulb.
Trips de la cebaExtracte de Neem i Spinosad, Solució de Sabó Potàssic, Mantenir a la planta ben nodrida.Petites rascades de color groc a les fulles i deformacions a les fulles.

Quin processament requereixen?

Post-collita

Es recomana deixar-los assecar durant dos dies després d'haver estat collits, per tal d'evitar l'aparició de fongs. Si estan ben secs, es poden conservar durant molts mesos, sobretot els alls blancs, més que els morats.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

Si el que volem és fer alls secs haurem de ser molt pacients/tes, ja que ens mantindran ocupades les jardineres bona part de l'any. Si preferim alls tendres, podrem collir-los abans i plantar-los molt més junts.
Com que la separació entre plantes és d'entre 10 i 20 cm és ideal per jardineres, ja que no fa falta gaire espai pel seu cultiu.
Cal tenir molt en compte que l'all és molt sensible a l'excés d'humitat, caldrà doncs, que no es plantin junt amb plantes que necessitin força aigua perquè aniria a parar a les arrels i al bulb de l'all i provocaria una proliferació de fongs.

Posts relacionats

El cultiu d’alls: un cultiu amb zero requeriments