Bleda

(Beta vulgaris)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 2
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La bleda, de la família de les Quenopodiàcies, és una hortalissa d'origen mediterrani, utilitzada almenys des del segle V a.C. pels grecs. En temps de l'edat mitjana i més antics ha sigut una peça clau de l'alimentació, donada la seva rusticitat, ja que viu bé en un gran rang de temperatures.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Molt recomanada per prevenir l'osteoporosi ja que és rica en minerals. També conté àcid fòlic i flavonoides, molt útils per a la prevenció del càncer. A més, té propietats laxants i digestives gràcies al contingut elevat en fibra.

Propietats culinàries

Molt utilitzada per fer verdura bullida i també al vapor (aquesta opció evita la pèrdua de les seves propietats). També podem utilitzar les fulles tendres com a ingredient d'una amanida.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

La bleda necessita un reg abundant. Cal doncs, mantenir sempre el substrat més o menys humit, però sempre sense entollar-lo. Cal vigilar el reg sobretot en els mesos més càlids

Poda

No cal fer poda.

Males herbes

Només cal vigilar i retirar les males herbes en cas que n'hi hagi en gran quantitat o les que n'hi hagi tinguin unes arrels molt profundes.

Tutoratge

No cal tutorar.

A l'hora de collir...

Collita

Les bledes es poden collir senceres o bé tallant les fulles des de la base. Si el que volem són fulles tendres per a l'amanida, per exemple, tallarem les fulles tendres de la base. En el cas que vulguem les fulles ben grans per a verdura, esperarem a que sigui prou gran per collir-la sencera.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA: Temperatura: 5 – 30 ºC. Necessita sol directe, però tolera una mica d'ombra. Humitat: 60-90%.

ESPAI: 15-25 L/planta, alçada: 0,20 – 0,30 m, diàmetre: 0,40-0,50 m.

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Cuc blanc (gallina cega)Infusió d'all | Trampa d'aigua en sucre o cervesa | Evitar l'excés d'adobatDebilitat general a la planta. Esgrogueïment inicial, pansiment i caiguda de brots i fulles. Pot arribar a morir la planta sencera.
Cuc del filferroSolució de tabac | Trampa de patata | Llaurar i retirar-los | Rotació de cultiusMenja arrels i forada tubercles. La planta presenta debilitat, pansiment i la posterior mort.
Mosca de la remolatxaRetirar les fulles afectades i cremar-les | Plantar fesols al costat | Rotació de cultiusTaques grises transparents a les fulles. Posteriorment s'assequen.
PugóInfusió d'all, ceba i sabó potàssic | Infusió de calèndula | Infusió de crisantemPresència de pugons en el revers de les fulles, sobretot les tendres. Deformació de fulles i en les més afectades, esgrogueïment i mort.
MildiuInfusió de camamilla | Infusió d'all | Infusió de cua de cavallLes fulles joves es deformen i posteriorment són cobertes d'una floridura blanca. Finalment s'assequen i cauen.
CercosporaInfusió d'all | Infusió de camamilla | Infusió de cua de cavall |Purí d'ortiga | Reduir el reg | Evitar contacte d'aigua a les fullesPetits cercles a les fulles amb la vora marró i el centre de vegades negre. Pot desembocar en l'assecament de la fulla.
VirosisEvitant l'aparició de plagues d'insectes xucladors, principals transmissors de malalties víriques. El pugó és un dels principals transmissorsEsgrogueïment i/o aparició de taques d'un verd pàl·lid o fosc a les fulles.

Quin processament requereixen?

Post-collita

Cal consumir-les en un període de temps força breu si no volem desaprofitar les seves propietats. Si esperem massa en menjar-les ens les trobarem pansides! Per conservar-les millor podeu lligar les fulles per mantenir la humitat i evitar que es panseixin molt d'hora.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

Certament, és una de les hortalisses de les quals en podem treure més rendiment a la ciutat. Recordem que el principal problema de cultivar en testos és la producció de fruits, així doncs, com de la bleda en necessitarem les fulles no tenim aquest problema. Per altra banda, la bleda és una planta de creixement ràpid, per tant, obtindrem gran quantitat de fulles grans en poc temps.