Ceba

(Allium cepa)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 4
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La ceba és una de les hortalisses més antigues del món. Se'n sap d'ella des del 3.200 a.C. amb origen a l'Àsia central. Molt valorada i utilitzada a la nostra cuina, tot i que és cultivada a gran part del món.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Molt valorada en aquest ús, ja que és antiinflamatòria, diürètica, cardiotònica i molt recomanada en casos d'afeccions respiratòries.

Propietats culinàries

Molt apreciada a la cuina. Present en una multitud de plats, tant en forma d'amanida, caramel•litzada, al vapor, en escalivada, etc.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

Cal regar cada 15 – 20 dies aproximadament. Variarem aquesta freqüència segons la temperatura de l'època en la que plantem la ceba. Quan s'apropa la collita, cal reduir la freqüència de reg. Tanmateix, com més reduïm el reg, més fort serà el sabor i millor la conservació. Cal parar atenció en que reduir el reg no vol dir aturar-lo! A més, hem de tenir en compte que a la ceba li anirà millor falta de reg que excés, doncs es pudririen tant el bulb com les arrels.

Poda

No cal podar.

Males herbes

Cal vigilar, doncs les arrels de la ceba no són gaire profundes i patirien falta de nutrients si hi ha arrels d'altres plantes molt properes.

Tutoratge

No cal tutorar.

A l'hora de collir...

Collita

Es tracta d'una hortalissa amb gran versatilitat a l'hora de collir. Podem collir cebes tendres, quan encara no s'ha desenvolupat del tot el bulb o bé cebes seques, de millor conservació.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA: Molt de sol directe. Temperatura: entre 10ºC i 30ºC.

ESPAI: 20 centímetres de profunditat com a mínim i 15 centímetres entre planta i planta aproximadament.

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
RovellCaldo d'ortigues | Extracte de Cua de Cavall | Solució d'all i/o cebaApareixen taques del color del rovell
MíldiuEvitar regar sobre les fulles | Regular el reg | Solució d'all i/o ceba | Ruixar amb caldo d'ortigues | Extracte de Cua de CavallLes fulles joves apareixen amb taques grogues i blanques que amb el temps es van fent grises. Finalment s'assequen totes les fulles i la planta mor.
Mosca de la CebaPosar una malla per evitar que n'arribin més i extreure manualment | Plantar api i/o pastanagaS'assequen i cauen les flors. El pecíol de les fulles s'asseca i la fulla cau. Les larves afavoreixen l'atac de fongs i bacteris al bulb.
TripsRegular el reg | Solució de sabó potàssic | Solució d'all i/o ceba | Oli de NeemApareixen taques grogues a les fulles. Si és un atac fort, es poden arribar a assecar les fulles i a morir la planta.
BotritisReducció del reg | Airejar i podar parts afectades |Ruixar amb caldo d'ortiguesApareixen taques fosques de pudrició a les fulles arribant a la mort d'aquestes i finalment a la pudrició del bulb.

Quin processament requereixen?

Post-collita

Les cebes és una de les hortalisses que millor es conserva un cop collida, per això cal conservar-la a temperatures com més baixes millor sense arribar als 0 graus, d'aquesta manera evitarem la proliferació de fongs o el rebrot.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

Com que les seves arrels són molt curtes, només necessitarem un recipient de mínim 3 L per poder cultivar ceba a la ciutat! Per tant és un cultiu ideal per a ciutat, especialment per la seva vessant pedagògica ja que es veu molt clarament la seva evolució i recompensa final. Al mateix temps es combinable amb altre tipus de plantes baixes d'arrels dèbils com julivert o aufàbrega.