Faves

(Vicia faba)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 6
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La favera és una planta de la família de les Lleguminoses, com el pèsol o el cigró. Prové de l’Orient Mitjà. És interessant per el seu fruït, una baina plena de llavors carnoses, és menja la baina sencera si és tendra o les llavors desgranades.
És un cultiu robust, fàcil de conrear i que dóna alts rendiments. És molt nutritiva i rica en proteïnes.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Les faves van bé per a la hipertensió, mala circulació i retenció de líquids. Les flors són diürètiques i depuratives.

Propietats culinàries

La seva gran concentració de nutrients i proteïnes fa que la fava s’utilitzi en dietes com a alternativa a la carn.

Altres propietats

Les lleguminoses tenen la característica de fixar nitrogen al sòl, un nutrient essencial per a les plantes. És a dir, després d’un cultiu de faves, el sòl serà més ric que a l’inici.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

La planta de la fava ofereix una gran resistència a la falta de reg, plantada a en cultiu d’hivern serà suficient amb la rosada i les pluges de tardor. Si les plantem ben juntes, crearan un microclima a la part baixa que es mantindrà sempre humit i ens estalviarà un nombre important de regs.

Poda

No requereix de cap poda específica. Només ens caldrà estar atents per a retirar qualsevol part de la planta que es vegi afectada per fongs. Cal plantejar una gran poda final, ja que un cop acabat el cultiu no arrencarem, si no que podarem des de la base (deixant les arrels al sòl).

Males herbes

Al ser un cultiu apte per a hivern hem de tenir en compte que, en cultiu d’hivern, la presència de males herbes és molt menor i si plantem en alta densitat, no haurem de patir per la males herbes. Si és a estiu o hi ha molta separació entre plantes, haurem de passar ocasionalment a retirar les males herbes més grans (tot i així, és un cultiu que creix molt ràpid, i aviat treu avantatge sobre les altres plantes).

Tutoratge

És una planta amb una gran turgència (rigidesa donada per l’aigua) i es manté erecte per si mateixa. No caldrà tutora. En tot cas, quan estiguem en plena producció, potser podrem posar un fil horitzontal que li permeti a les plantes recolzar-se i no perdre la verticalitat ni trencar-se pel pes.

Altres consells

Com hem insinuat en “Poda”, no arrencarem les plantes un cop acabat el cultiu per l’interès de les arrels per al sòl. Així doncs podarem/dallarem les plantes quan ja no produeixin i les posarem a compostar, però deixarem les arrels enterrades al camp. A continuació passarem amb el motocultor diverses vegades per a trinxar i incorporar aquestes arrels amb nitrogen al terra.

A l'hora de collir...

Collita

Com ho fem? Quan veiem que hi ha molta fava madura i fan més d’un pam, collirem totes les que trobem de 20cm o més, aleshores anirem a collir cada 2-3 dies i agafarem les que sobrepassin aquesta mesura. Les tallarem o arrencarem, vigilant de no malmetre la planta.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA
Hº: 60-80%
Temperatura: 15-22 ºC
Sol: Directe

ESPAI
Diàmetre: 0.5-0.75 metres
Alçada: 1-1.5 metres
Vol. Terra: 15 Litres per planta

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Pugó NegreNetejar zona, Utilitzar Purí d’Ortigues, cua de caball o repel·lent d’All, Plantar Alfàbrega, Ruixar insecticida a la base.Es veuen els insectes i/o s’observen fulles i brots tendres enrotllats i enganxosos.
Trips del pèsolUtilitzar Sabó Potàssic, Oli de Nim, o Repel·lent d’All, Posar Trampes adhesives de color blau, Ruixar amb Insecticida amb Piretrines.Puntets de color blanc inicialment, que acaben tornant-se negres. Es troba a les fulles.
MildiuEliminar parts afectades, Airejar i podar, Utilitzar Sofre, Extracte Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.A les fulles apareixen taques semblants a oli, que es posen grogoses, després marró i acaba morint la fulla. Taques de cotó, blanques i peludes.
RovellUtilitzar Sulfat de Coure, Airejar i podar les parts afectades, Reducció Reg.Apareixen petites protuberàncies de color rogenc marronós, recorda al rovellat del metall.
BotritisReducció Reg o Reg Localitzat, Airejar i Podar, Ruixar amb Caldo d’ortigues o d’absenta.Causa necrosis (mort) de les parts més toves de la planta, el símptoma més visible és la pudrició dels fruits.

Quin processament requereixen?

Post-collita

Haurem d’obrir-les manualment o aconseguir un aparell que les peli. Sigui com sigui haurem de buidar-les i separar els grans de les pells. Podem utilitzar les pells per a compostar o incorporar al sòl.
Per guardar-lo: Si esperem a que les baines es sequin i s’obrin soles, tindrem els gran secs que podrem emmagatzemar uns mesos, si no, podem forçar el secat ficant-les al forn a baixa temperatura (compte: si es fa al forn no serviran per sembrar l’any vinent). També es poden posar en bosses i congelar.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

El seu gran rendiment per planta fa que tingui molt sentit tenir un test amb una sola favera.
La plantem al mig del test, amb un terra que li doni bona humitat i procurem que la planta pugui créixer bé,
Amb el que haurem d’anar més en compte és en no trencar-li alguna branca passant pel costat.
Aneu collint les faves quan les vulgueu consumir. No us donarà per fer plats per a tota la família com a ingredient principal, però si us permetrà anar fent alguns acompanyaments per als vostres plats durant una temporada.

Posts relacionats

Faves, regenerant natural del sòl