Gírgola

(Pleurotus ostreatus)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 1
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La Gírgola és un bolet, és a dir, la part reproductiva d'un fong. Molt freqüent en arbres de fusta tova com el pollancre o el salze. De color gris o gris blavós i d'un diàmetre d'entre 5 i 20 cm.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Representa una font rica de seleni. Un mineral amb un gran efecte antioxidant que prevé d'alguns tipus de càncer. L'alta concentració en polisacàrids manté a punt el sistema immunològic. Millora el trànsit intestinal.

Propietats culinàries

Es tracta d'un bolet carnós i amb una textura suau. Molt utilitzat a l'hora d'acompanyar plats de carn o peix, o bé el típic plat de bolets amb all i julivert.

Altres propietats

L'alimentació dels fongs es basa en consumir matèria en descomposició. Un sòl amb presència de fongs serà un sòl ric en nutrients, ja que la descomposició allibera els elements amb què la matèria està formada.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

Cal anar mantenint el substrat humit, mai entollat. Recomanable un polvoritzador d'aigua.

Males herbes

S'acostuma fer un tractament tèrmic previ al substrat. De manera casolana, i no per això menys eficient, es cou el substrat en aigua per eliminar tot tipus de males herbes, bacteris i virus.

Altres consells

En cas de fer el cultiu a partir d'un pack, cal obrir-ho immediatament es rep. Si no s'utilitza un pack, cal cobrir el substrat amb un plàstic, normalment en sacs, per mantenir la humitat i evitar l'entrada de males herbes, bacteris i fongs.

A l'hora de collir...

Collita

Si hem aconseguit mantenir les condicions adequades de la Gírgola, la producció durarà fins a 5-7 setmanes i cada 10-15 dies haurem de collir.

S'han d'arrencar els bolets? No, per assegurar una posterior bona collita cal que per collir-los els tallem arran del substrat. Uns dies després d'haver collit el bolet, en el mateix lloc hi trobarem una mena de crosta que no permet rebrotar de nou, per tant, cal remoure lleugerament la superfície del substrat per tal de trencar aquesta capa.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

Un 98% de palla de cereals compactada a trossos de 2 a 5 cm amb un 2% de guix en pols. Sovint s'hi afegeix també serradures de pollancre. El cultiu en troncs es fa en arbres de fusta tova, com el salze, el pollancre, el faig, la morera o el garrofer.

CONDICIONS AMBIENTALS
• Humitat: 80-85%
• Temperatura: 12-20ºC, ideal 16ºC.
• Sol: Una mica de claror, mai sol directe.
• Ventilació: Lloc ventilat però no amb corrent d'aire.
ESPAI
• Un petit tronc gruixut de 30-50 cm de llargària és suficient.
• En cas de ser un lloc molt sec, el tronc cal cobrir-lo amb una bossa.
• Un sac de plàstic amb palla compactada.
• Per cada 10 kg de substrat obtindrem entre 1,5 i 4 kg de bolets.

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Poca ventilacióCol•locar el substrat en un lloc més ventilat.Allargament excessiu del peu del bolet respecte el diàmetre del barret.
Excés d'humitatDisminuir el reg. Substrat humit però no entollat.Esgrogueïment del bolet.
InsectesEliminant parts podrides. Col·locació d'una malla.Forats al peu i al cap del bolet.
FongsEvitant un excés de calor i humitat.Verdet blanquinós en el bolet i en el substrat. Parts afectades de color groc marronós

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

El cultiu de bolets a l'interior permet un cultiu al llarg de l'any.
És un cultiu nou i desconegut per molta gent, però alhora molt recomanable, ja sigui pel bon rendiment que té com per la facilitat d'aquest.
Amb un simple kit de substrat amb el fong inoculat gaudireu d'una gran producció de bolets, durant aproximadament 5-7 setmanes i amb un cicle de producció que s'allarga al llarg de l'any, en qualsevol lloc de casa i sense gaire atenció més que mantenir una elevada humitat.

Posts relacionats

Cultivar Bolets: Fàcil fàcil!