Maduixes

(Fragaria vesca)

GFMAMJJASOND
            
            
Mesos de cultiu: 4-5
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La maduixera és una planta de mata baixa que pertany a la família de les Rosàcies. Molt apreciada pel seu dolç fruit carnós, present especialment en postres i melmelades. La trobem de forma salvatge a mitjana i alta muntanya, però la cultivada produeix uns fruits més grans. Les seves fulles, molt característiques, estan formades per 3 folíols dentats.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Les fulles i el rizoma de la maduixera tenen caràcter astringent i diürètic. Les maduixes van bé per tractar la gota, a més de ser antiinflamatòries i cuidar de la pell.

Propietats culinàries

En dietes baixes en calories mai falten les maduixes! Delicioses en melmelades, pastissos, batuts i macedònies. Molt recomanades per persones baixes en ferro.

Altres propietats

Les maduixeres poden aconseguir potenciar el sabor dels cultius del costat, sobretot bulbs com la ceba o l'all. A més, si afegim fulles de pi, l'efecte pot ser encara superior!

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

Cal un reg regular. Un dèficit o excés de reg pot ser determinant en la producció.

Poda

Cal fer poda un cop s'acaba l'estiu i part de la planta s'asseca. Haurem de podar aquestes parts seques perquè pugui rebrotar de nou!

Males herbes

Cal eliminar-les abans de fer el cultiu. Abans de plantar es llaura, es rega i s'eliminen les males herbes que hagin germinat. És un cultiu força atapeït i no acostuma a tenir problemes de males herbes.

Tutoratge

No cal tutorar.

Altres consells

És molt recomanable anar fent arrelar els estolons quan siguin llargs i toquin a terra. Posteriorment, un cop arrelats, tallar per "desconnectar-los" de la planta mare. D'una planta en podrem treure dues i encara més productives!

A l'hora de collir...

Collita

És molt recomanable tallar el tros de tija d'on surt la maduixa que anem a collir, així la planta s'estalviarà d'enviar nutrients a una part que ja no fructificarà ni creixerà més i que per a la producció ja no serà útil.
Hem d'escollir el moment just per collir les maduixes, ja que si esperem molt, maduraran massa i després de collides ens les haurem de menjar d'immediat. Tampoc cal collir-les poc madures perquè no podríem apreciar el dolç aquell que tant ens agrada!

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA:
Hº: 70 – 80 %
Temperatura: 5 – 25 ºC
Sol: Necessita llum. Suporta llocs amb estones d'ombra.

ESPAI:
Diàmetre: 20 cm
Alçada: 30 cm
Vol. terra: 7L/planta

Substrat: Prefereix una terra lleugera i rica en matèria orgànica. És força exigent en potassi, magnesi i fòsfor per a una bona producció. També és molt recomanable que el substrat tingui un bon drenatge. Tipus arenosa/franco-arenosa.

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Podridura GrisRegar sense mullar els fruits| Situar les plantes si podem en un lloc menys humit i més ventilat | Evitar el contacte dels fruits amb el terra | Infusió de cua de cavall| Maceració d'all | Maceració d'ortiga.Fong blanc que envolta el fruit. El momifica i finalment s'asseca.
OïdiNo mullar les fulles en el reg | Moure el recipient a un lloc més sec | Infusió de camamilla, ortiga, saüc i cua de cavallFong blanquinós a les fulles, sovint per ambdues cares.
Fongs del terraReduir el reg | Infusió de camamilla, ortiga, saüc i cua de cavallAssecat progressiu de les fulles i mort de l’arrel, visible en el punt d’unió amb la tija.
Taca PorpraNo mullar les fulles en el reg| Situar les plantes si podem en un lloc menys humit i més ventilatPrimer algunes parts de les fulles agafen un to vermellós que després es transformen en cercles de 2 a 3 mm. El centre dels cercles primer és marró i després gris.
BacterisSituar les plantes si podem en un lloc menys humit i més ventilatTaques negres a les fulles que es van unint entre elles formant taques negres més grans.
Aranya rojaReg regular | Reduir l'aplicació d'adob amb nitrogen |Desplaçar el recipient a un lloc menys sec | Maceració d'all i cebaTaques molt petites a les fulles de color verd-groc i després passa a gris, provocant finalment l’assecament d’aquestes.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

Es tracta d'una de les hortalisses que més s'adapta al cultiu en jardineres, doncs amb poc espai pot arribar a produir una quantitat acceptable de maduixes. Però per això cal tenir molt en compte el substrat, doncs caldrà que anar-hi aportant matèria orgànica. És molt important que estigui situada en un lloc on toqui el sol al llarg del dia.

Posts relacionats

El rebrot de les maduixeres