Pebrot

(Capsicum annuum)

GFMAMJJASOND
            
Mesos de cultiu: 5
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

El pebrot és una hortalissa originària dels Andes, a Amèrica. Cultivada des de fa més de 9.000 anys al centre i sud d’Amèrica. Forma part de la cultura gastronòmica Hispanoamericana, sobretot pel que fa a les varietats picants. Actualment al continent europeu el seu consum s'ha reduït pràcticament a les varietats dolces.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Regula el colesterol, té poder anticancerígen, protector del cor i de la mucosa estomacal, de la faringe i dels bronquis. Tot i això, no se’n recomana el consum en persones amb problemes d’ossos i inflamació a les articulacions.

Propietats culinàries

El pebrot és un dels ingredients estrella en la nostra cuina. El trobem tant en forma d’escalivada, com farcits, en amanides de pasta, en saltejats de verdures amb arròs, etc. Si ens encanta el pebrot estem de sort perquè quan és present en un plat se’ns fa evident als nostres paladars!

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

Necessita un reg regular, ja que un reg irregular pot provocar l’avortament de les flors. Recordar que regular vol dir constant, i sobretot no entollar.

Poda

És molt recomanable podar per tal d’evitar plagues, malalties i trencaments de les tiges de la pebrotera. Si tenim espai per tenir una pebrotera més o menys gran, caldrà deixar les 2 o 3 tiges més fortes i eliminar les altres. A partir dels 20 cm des de la bifurcació retirarem les flors més llunyanes de les tiges principals i reservarem aquelles més properes a aquestes. Per altra banda, si no tenim gaire espai per a la pebrotera, només caldrà podar de manera que quedi una mica airejada i pugui produir més.

Males herbes

En el cas de la pebrotera caldrà retirar les males herbes quan apareguin en excés o bé quan la planta sigui jove. Un cop la planta estigui desenvolupada no caldrà patir gaire, doncs té unes arrels ben profundes!

Tutoratge

És opcional però força recomanable.

A l'hora de collir...

Collita

La collita es realitza a l’estiu quan la varietat ha arribat al seu color de maduració. Hi ha varietat que el fruit madur és vermell, unes verd, unes taronja i d’altres fins i tot groc! A partir dels 30ºC les flors avorten i cauen, per això és normal que tinguem producció abans d’arribar als 30ºC i un cop la temperatura ja va de baixa. Per altra banda, a l’hora de la maduració, la planta és exigent en lluminositat.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

CLIMA:
Temperatura: 20 – 30 ºC. Necessita molta llum, però hem de vigilar els excessos. No tolera altes humitats pels atacs de fongs, l'òptima és 50 – 70 %.

ESPAI:
Diàmetre: 0,30 m, alçada: 0,30 – 0,50 m, volum de terra: 12L/planta

TERRA/SUBSTRAT:
Terra franco-arenosa, rica en matèria orgànica i amb bon drenatge. Tolera una lleugera salinitat.

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
PugóPlantar alfàbrega a prop | Maceració d’ortigues | Infusió d’allPresència dels pugons, de color marró o verd, en el revers de les ulles i en els brots tendres. Deformació i assecament de fulles i flors. Trobarem també melassa sobre les fulles, una substància enganxosa que deixen anar els pugons i que és perfecta per a l’atac de fongs.
TripsSabó potàssic | Solució de tabac, all i ceba | Piretrines naturalsVeiem els trips, allargats, de color marró fosc i d’1 o 2 mm. Apareixen unes taques platejades a les fulles que poden acabar en assecament si és un atac important.
Mosca BlancaTrampa cromàtica de color groc | Oli de Neem (en estat de ninfa) | Sabó potàssic (només en estat de ninfa)Apareixen taques petites i/o allargades de color platejat. A mesura que passa el temps, apareix una substància enganxosa sobre les fulles. En un estat avançat les fulles s'assequen. A més, al revers de les fulles podem apreciar els ous i si agitem les fulles de la planta voletejaran les mosques.
OrugaRetirada manual o aplicant Bacillus thuringiensis.Forats a les fulles i si parem atenció veurem unes boletes negres que seran les seves femtes.
Aranya RojaSabó potàssic | Oli de Neem | Solució d'all i ceba | Reg regular | Evitar excés d'adobs rics en nitrogen | Purí d'ortiguesApareixen unes taques a les fulles d'un color verd fosc. Posteriorment les fulles es van assecant. Si parem atenció minuciosament veurem petits punts vermells (les aranyes) i fils de teranyina.
OïdiSolució d'all | Solució de cal·lèndula | Solució de cua de cavall | Regular el regApareixen unes taques grogues sobre les fulles, que ràpidament es necrosen i apareix un polsim blanc al revers de la fulla. Si la malaltia avança, s'asseca la fulla.

Puc plantar a casa meva?

Aplicació a la ciutat

És un cultiu molt fàcil de cultivar a la ciutat sempre que tinguem un balcó o terrassa on hi arribi força el sol. A més, comptem amb l’avantatge que és un cultiu que amb 20 – 30 cm de profunditat ja podem tenir producció! S’adapta molt bé a les jardineres.