Tomàquet

(Solanum lycopersicum)

GFMAMJJASOND
            
Mesos de cultiu: 7
 
 Sembra
 
 Collita

què són?

Introducció

La tomaquera és una planta de la família de les Solanàcies, com el pebrot o el carbassó. Prové del continent americà i es cultiva tot el món. És interessant per el seu fruït, una baia carnosa que es menja crua o cuita.
És un cultiu bastant exigent pel que fa a nutrients o dedicació, però la recompensa és elevada, la elevada producció.

Quines propietats tenen?

Usos

Propietats medicinals

Gran aportació nutricional, tonificant, diürètic, bo per a la vista, preveu problemes cardíacs i de càncer.

Propietats culinàries

Molt utilitzat per a amanides, on dóna color i alegria. També triturat en salses, tipus sofregit.

Quines tasques requereixen?

Tasques

Reg

La tomaquera és una planta exigent, de fulles llargues, tiges gruixudes i fruits sucosos, l’aigua és fonamental per al seu funcionament. Requereix de regs freqüents i sobretot abundants.

Poda

Hem de tenir en compte dues podes diferents, per una banda, quan la planta ja és gran cal treure les fulles de la part inferior, deixant els primers 30-40cm de tija nuus. I per altre banda, ens hem de fixar en les “aixelles” que es fan entre la tija principal i les secundàries, allà hi apareixen uns brots que haurem de treure, no donen fruit i només treuen energia a la planta.

Males herbes

La planta de la tomaquera fa una ombra densa i és molt alta, per això, un cop adulta, no haurem de patir per les males herbes. Però quan l’hem plantat recentment si caldrà arrencar les males herbes que trobem més a la vora.

Tutoratge

Com ja sabem, els fruits són molt pesats i la planta, de forma natural, aniria arrossegant-se per terra, d’aquesta manera produiria menys i els fruits es podrien podrir. Per això cal lligar canyes de quatre en quatre formant una piràmide i col·locant una tomaquera a cada cantonada. A mesura que passa el temps anem lligant la tija principal a la canya, sense lligar molt fort el cordill.

Altres consells

El trasplant en la tomaquera és freqüent, ja que al començar amb petites llavors, no sabem si ens sortirà cap, una o vàries tomaqueres. Així doncs es recomana fer planter de tomaquera i trasplantar un cop tinguem les plantes amb 5 o 6 fulles.

A l'hora de collir...

Collita

Quan el tomàquet ja comença a tacar-se de color vermell ja el podem collir, però podem esperar fins que estigui del tot vermell intens, segons per a que el vulguem.
I després? Només cal que revisem si hi ha alguna part podrida per treure-la abans que s’extengui, aquests ens els menjarem els primers.

Quines necessitats tenen?

Necessitats

SEMBRA:
Llavors/forat: 2-3
0.5cm de fons – 40cm sep.

Terra:
Bon drenatge i rica en M.O.

CLIMA
Hº: 60-80%
Temp.: 20-30 ºC
Sol: Directe

ESPAI
Diàmetre:0.5-0.75m
Alçada: 1-2m
Vol. Terra: 30 L/planta

Quines malalties poden patir?

Plagues i malalties

Què pot ser?Com ho podem resoldre?Símptomes
Pugó NegreNetejar zona, Utilitzar Purí d’Ortigues, cua de caball o repel·lent d’All, Plantar Alfàbrega, Ruixar insecticida a la base.Es veuen els insectes i/o s’observen fulles i brots tendres enrotllats i enganxosos.
Trips del pèsolUtilitzar Sabó Potàssic, Oli de Nim, o Repel·lent d’All, Posar Trampes adhesives de color blau, Ruixar amb Insecticida amb Piretrines.Puntets de color blanc inicialment, que acaben tornant-se negres. Es troba a les fulles.
MildiuEliminar parts afectades, Airejar i podar, Utilitzar Sofre, Extracte Cua de Cavall, Camamil·la, All, Ortiga o Alfàbrega.A les fulles apareixen taques semblants a oli, que es posen grogoses, després marró i acaba morint la fulla. Taques de cotó, blanques i peludes.
Aranya RojaEvitar excessos de nitrogen. Eliminar males herbes i restes vegetals. Desinfectar abans del cultiu.Apareix un puntejat i/o taquetes de color groc a la part superior de la fulla, per la part de sota podem veure l’aranya. Poden arribar a secar la planta, tot i que el més comú és que en retardin el creixement per la falta d’energia.
BotritisReducció Reg o Reg Localitzat, Airejar i Podar, Ruixar amb Caldo d’ortigues o d’absenta.Causa necrosis (mort) de les parts més toves de la planta, el símptoma més visible és la pudrició dels fruits.
Mosca BlancaTrampes de color groc. No associar cultius. No abonar brots joves. Malles “antimosquits”. Oli de NimPlanta menys vigorosa, fulles cobertes de un líquid similar a la mel, fulles grogoses i/o caigudes.
Tuta absolutaNetejar zona. Arrencar i cremar plantes afectades. Rotació de Cultius.Galeríes i perforacions als fruits i a les fulles.

Quin processament requereixen?

Post-collita

El tomàquet ens el podem menjar directament en amanides, deixar-lo un temps mentres va madurant i utilitzar-lo en sofregits o el podem fer en conserva on ens durarà com a mínim fins la següent collita.